De Zelfrijdende Mercedes-Benz bus uit de toekomst

Mercedes Benz Futur Bus In Amsterdam

Een eerste stap richting openbaar vervoer dat zichzelf over de weg navigeert: CityPilot heeft een zelfrijdende bus ontworpen die ook daadwerkelijk een stuk over de weg heeft gereden.

Daarnaast heeft de bus ook nog eens een prachtig, futuristisch ontwerp.

De binnenkant is gemaakt voor optimaal comfort, en met behulp van de hoogste technologie kan de auto veilig en efficiënt de weg op.

In dit artikel nemen we een kijkje in de Mercedes-Benz bus uit de toekomst, zowel van binnen als van buiten.

De testrit

Van Schiphol naar Haarlem, de zelfrijdende Mercedes-Benz bus heeft in Nederland de eerste testrit van maar liefst 20 kilometer gemaakt.

Om van het vliegveld naar de dichtbij gelegen stad te kunnen rijden, moest de bus een route afleggen met meerdere obstakels, zoals stoplichten, tunnels en voetgangers.

Met een maximumsnelheid van 70 km/u heeft de bus deze succesvol weten te trotseren, en daarnaast is hij uit zichzelf precies gestopt bij elke bushalte, heeft de deuren open en dicht gedaan en heeft de lichtsignalen gebruikt bij het wegrijden.

 

Mercedes Benz Bus Interieur

Zeker in de beginsituatie is er altijd een chauffeur aanwezig in de zelfrijdende bus, die altijd kan ingrijpen wanneer het mis dreigt te gaan.

Bij deze testrit heeft de chauffeur echter geen enkele keer het gaspedaal of de rem hoeven te gebruiken.

Het feit dat de zelfrijdende bus deze rit met succes heeft voltooid, is een grote mijlpaal binnen het onderwerp van autonoom openbaar vervoer.

Al eerder is een zelfrijdende truck de weg op gegaan, maar hierbij hoefde hij niet door het drukke stadsleven te navigeren, zoals de bus van CityPilot wel heeft gedaan.

Het uiterlijk

Futuristische Mercedes Bus

Zowel van binnen als van buiten is het uiterlijk van de twaalf meter lange Mercedes Benz compleet vernieuwd.

Aan de buitenkant is de bus ontworpen om het publiek van de toekomst uit te nodigen voor een aangename rit.

Door het futuristisch design met asymmetrische contouren, een nieuw uiterlijk van de deuren en de lichtstroken aan de buitenkant, ziet het voertuig er aantrekkelijk uit voor de bevolking.

De meeste energie is echter gestoken in het ontwerp aan de binnenkant. Dit is gemaakt voor een optimaal gebruikersgemak, en een geweldige ervaring tijdens de rit.

Het interieur is opgedeeld in drie zones met comfortabele banken, gebaseerd op de tijd die een passagier in de bus zal zitten. Dit zorgt voor een soepele doorstroom onder de reizigers.

Daarnaast hoef je je ook niet te vervelen tijdens een rit in de Mercedes-Benz: er zijn schermen aanwezig die films, series of andere media kunnen laten zien.

Ook de cockpit is gemaakt voor ultiem gebruikersgemak van de chauffeur. De functies zijn vereenvoudigd en de bestuurdersstoel is comfortabel, wat ervoor zorgt dat de bestuurder op zijn gemak kan ingrijpen waar nodig.

De nieuwste technologie

Autonome Mercedes-Benz Bus

Voor een zelfrijdende lijnbus is natuurlijk de meest optimale technologie van dit moment benodigd, en deze is ook zeker toegepast in het concept van de bus.

Het belangrijkste onderdeel van het CityPilot programma, is dat de bus kan reageren op en communiceren met de omgeving van een drukke stad.

De bus bevat tien camera’s die de weg en omgeving constant scannen, en daarbij zijn radars aanwezig die de route op korte termijn vooruit kunnen plannen. Daarnaast is een uitgebreid GPS-systeem aanwezig.

Eén van de camera’s bestudeert vanaf korte afstand het detail van het asfalt, om deze te vergelijken met voorgaande ritten. Zo kan voortdurend gecontroleerd worden op verschillen, zodat deze bijgesteld kunnen worden.

Door deze technologieën samen te voegen, wordt een precies plaatje gecreëerd van de omgeving waarop de bus zich op dat moment bevindt, waardoor hij zich op de centimeter nauwkeurig kan verplaatsen.

Soepel en veilig

Comfortabel Zitten In De Bus

Niets blijft verborgen voor de camera’s en radars, en daarmee is het rijsysteem betrouwbaar en veilig.

De chauffeur heeft minder werkdruk, en kan daardoor veiliger rijden wanneer nodig.

Daarnaast rijdt de bus soepel en evenredig, door het continu vooruitplannen van de rit. Dit waarborgt extra efficiëntie en veiligheid, ook voor de passagiers.

En de eerste mijlpaal is slechts een begin: in de toekomst kunnen we nog veel verwachten van de zelfrijdende bus.

Met steeds vernieuwende technologieën en ontwerpen zal het niet lang meer duren voordat de Mercedes-Benz bus uit de toekomst een begrip wordt op de weg.

Leave a comment: