5 Dingen Waar Zelfsturende Auto’s Moeite Mee Hebben

connectie maken

Volledig geautomatiseerde auto’s drinken geen alcohol , vallen niet in slaap achter het stuur , telefoneren niet of doen make-up tijdens het rijden.

Met hun sensoren en processors, navigeren ze zonder deze menselijke tekortkomingen die kunnen leiden tot ongevallen .

Maar er is iets waar autonome auto’s nog niet goed kunnen omgaan…. het onverwachte.

Het menselijk brein is nog altijd beter dan elke computer in het nemen van beslissingen in onverwachte situaties. Een kind loopt in de straat , een uitwijkende fietser of een omgevallen boom.

Hier zijn vijf situaties die , voorlopig althans , verwarrend zijn voor zelfrijdende auto’s

1) Onvoorspelbare Bestuurders

Computer algoritmes kunnen ervoor zorgen dat zelfrijdende auto’s  zich aan de verkeersregels houden, waardoor ze draaien , stoppen of inparkeren .

Maar deze technologie kan geen controle hebben over het gedrag van andere bestuurders . Autonome voertuigen zullen te maken krijgen met bestuurders die de snelheid maximum overschrijden, passeren , inhalen op een doorgetrokken streep of  een eenrichtingsweg inrijden

Een oplossing is om auto’s te voorzien van transponders hun positie, snelheid en doorgeven aan andere voertuigen .

Dit staat bekend als voertuig tot voertuig of V2V communicatie , en het is vergelijkbaar met hoe de vliegtuigen te vermijden elkaar in de lucht .

Hoewel veelbelovend , V2V is nog vroeg in de ontwikkeling .

2) Verdwijnen van de belijning op de weg

 

probleem voor zelfrijdende autos

Sneeuw, regen, mist en andere soorten weer maken het rijden moeilijk voor de mens , en het is niet anders voor Zelfrijdende auto’s.

De autos blijven in hun rijstroken met behulp van camera’s die lijnen op de stoep te volgen. Maar ze kunnen niets doen als de weg besneeuwd is…

Vallende sneeuw of regen kan maken het ook moeilijk voor laser sensoren om obstakels te identificeren. Een grote plas veroorzaakt door zware regen kan de sensoren bedekken waardoor er momenten van gevaar onstaan.

In rapporten die Google aan de authoriteiten hebben laten zien , was het weer een belangrijke oorzaak van systeemstoringen , waarna de menselijke bestuurders de controle moesten nemen.

Automakers zijn ervan overtuigd dat de technologie kan verbeteren .

Mercedes- Benz heeft al een auto met 23 sensoren die vangrails , slagbomen , tegemoetkomend verkeer, bomen op te sporen om het voertuig in zijn baan ,  zelfs op wegen met geen witte lijnen te houden.

3) Omleidingen

omleiding

 

Google’s zelfrijdende auto’s zijn sterk afhankelijk van zeer gedetailleerde driedimensionale kaarten, en veel gedetailleerder dan die in Google Maps.

De locatie van kruispunten communiceren met stopborden , verkeersdrempels en gebouwen en computersystemen van de auto’s . Zelfrijdende auto’s kunnen zo hun weg gaan vinden.

Zeer weinig wegen zijn natuurlijk uitgerust voor deze nieuwe vorm van auto rijden .

Bovendien kunnen kaarten verouderd zijn . Er kunnen bouw of omleidingen voorkomen of een verkeerslicht is een rotonde geworden. Deze veranderingen moeten zeer nauwkeurig in het communicatie systeem worden ingevoerd.

De routeplanners in handen van de Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en Audi en Volswagen proberen om dat te doen .

4) Kuilen En Gaten In De Weg

gatindeweg

 

Zelfrijdende auto’s maken gebruik van radar, lasers en high-definition camera’s om wegen voor obstakels te scannen, en de beelden die zij genereren worden beoordeeld door high-powered processors om voetgangers, fietsers en andere voertuigen te identificeren.

Maar kuilen zijn lastiger. Ze liggen onder het wegdek, niet erboven. Een donkere vlek in de weg zou een kuil zijn. Of een olievlek. Of een plas. Of zelfs een ingevulde kuil.Of zelfs schaduw

Google en andere bedrijven hopen nauwkeuriger laser gebaseerde sensoren te maken, die bekend staat als lidar. Een andere mogelijke oplossing: slimme wegen die communiceren met geautomatiseerde voertuigen en hen te waarschuwen voor gevaren vooruit zoals verkeer, ongevallen en misschien zelfs kuilen.

5) Moeilijke Beslissingen

Einstein

 

Kinderen gooien per ongeluk een bal op de weg…wat doet het ? Uitwijken en mogelijk kinderen raken of voorrang geven aan de passagiers?

Zal er altijd een stuur nodig zijn om dit soort beslissingen aan mensen over te laten?

Dit zijn een van de grootste problemen waarmee de bedrijven die werken aan volledig autonome auto’s mee te maken hebben

Leave a comment: